Motnje hranjenja

DEJAVNOSTI, KI JIH IZVAJAMO NA PODROČJU MOTENJ HRANJENJA

 • PODPORNA SKUPINA ZA BLIŽNJE

V podporni skupini za bližnje se lahko bližnji (starši, drugi sorodniki, prijatelji itd.) oseb z motnjami hranjenja (v nadaljevanju: MH) srečajo z drugimi, ki jih pestijo podobne stiske, izrazijo svoje dileme, občutja, vprašanja in strahove, dobijo podporo in tudi nove ideje, kako živeti z nekom z MH, kako biti v oporo, kako izgleda proces okrevanja ipd. Skupino vodi strokovna delavka, prisotna je tudi punca, ki je okrevala od MH. Skupina je prvi četrtek v mesecu od 16:30 do 18:00h.  Od septembra naprej pa prvi torek v mesecu od 16:30 do 18:00h.

 • SKUPINA ZA ŽENSKE IN DEKLETA Z MH

V podporni skupini za osebe z MH se srečajo punce in ženske, ki so razvile MH ter si delijo medsebojna doživetja. Skupino vodita dve strokovni delavki. Na skupini se učimo, kako bolj konstruktivno reševati probleme in se spopadati z “manj prijetnimi platmi življenja”, kako preživljati prosti čas, izražati čustva, ravnati konstruktivno s svojimi potrebami, izboljšati odnose z drugimi ipd. Skupina je vsako sredo od 16:00 do 17:30h.

 • DRUŽENJE S PROSTOVOLJKAMI

Druženje lahko poteka individualno ali skupinsko. Individualno poteka tako, da si oseba, ki ima MH, izbere prostovoljko, s katero se nato druži, pogovarja, govori o osebnih stiskah itd. Pri skupinskem druženju se prostovoljki srečata s puncami, ki imajo MH ter se neformalno družijo.

 • INDIVIDUALNO PREHRANSKO SVETOVANJE

Z univ. dipl. živilske tehn. se lahko pogovorite o svojih prehranskih tegobah, o jedeh in živilih, ki vam povzročajo težave ter skupaj poiščeta nadomestna živila, ki jih lahko vključite v svoj jedilnik. Pregledata vaš povprečen jedilnik in prehranski načrt ter naredita analizo glede na vaše osebne lastnosti, značilnosti in vaše želje. Poiščeta način prehranjevanja, ki vas spodbuja k zdravemu načinu življenja in k dobremu počutju brez odpovedovanja.

 • INDIVIDUALNO SVETOVANJE ZA ŽENSKE Z MH

Kontinuirano svetovanje je namenjeno spodbudi in načrtovanju korakov na poti okrevanja od MH, boljšemu razumevanju, kako je MH povezana s siceršnjim življenjem posameznice in, kako vztrajati v procesu okrevanja tudi ob morebitnih krizah. Pri svetovanju se svetovalka in uporabnica skupaj dogovorita o terminu in pogostosti svetovanja, kot tudi o individualnih ciljih. Svetovanje se prilagaja glede na potrebe uporabnice.

 • INDIVIDUALNO SVETOVANJE ZA BLIŽNJE OSEB Z MH

Kontinuirano svetovanje je namenjeno bližnjim, predvsem pri razmejevanju odgovornosti pri problemih, boljšemu razumevanju MH ter kako poskrbeti zase, ko oseba zavrača določene tehnike pomoči. Pri svetovanju se svetovalka in bližnja oseba (starš, prijateljica, partner…) skupaj dogovorita o terminu in pogostosti svetovanja, kot tudi o individualnih ciljih. Svetovanje se prilagaja glede na potrebe uporabnice.

 • INFORMATIVNI RAZGOVOR

Informativni pogovor lahko poteka s komerkoli: osebo, ki ima MH in ne ve, kam po pomoč, bližnjimi, osebami, ki preučujejo problematiko MH ipd. Informativni razgovor se izvede pred vstopom v individualno svetovanje ali skupino za ženske z MH.

 • INDIVIDUALNI POGOVOR Z OSEBO, KI JE OKREVALA OD MH

Pogovor z zaposleno, ki je okrevala od MH o svojih občutkih in stiskah, ki jih doživljate ter pomoč pri iskanju odgovorov, kako naprej.

 • DELAVNICE

Letno izvajamo različne delavnice in predavanja na temo:

OBLADOVANJE STRESA

Je sklop delavnic diskusije na temo stresa ter vadba sprostitvenih tehnik: vodena imaginacija, dihalne tehnike, avtogeni trening, progresivna mišična relaksacija in kratka čuječnostna meditacija.

KAKO UČINKOVITO KOMUNICIRATI

Je sklop delavnic na temo komunikacije in asertivnega vedenja.

PREDAVANJE: ALTERNATIVNE OBLIKE PREHRANJEVANJA

OGLEDI DOKUMENTARNIH FILMOV na temo diet, prehranjevanja …

BODY IMAGE

Je sklop delavnic na temo ‘kako izboljšati odnos do telesa’.

GLEDALIŠČE ZATIRANIH

Gledališče zatiranih ni gledališče, v katerem se odigra predstavo občinstvu. Je tehnika, ki se uporablja z namenom spodbujanja izražanja neverbalne in verbalne komunikacije, občutij in razmišljanja. Konkretiziramo možne ideje za dano situacijo, v kateri doživljamo stisko. Več na: http://www.ekvilib.org/gledalisce-zatiranih.

 • FORUM MED.OVER.NET

Moderiranje foruma Med.over.net na temo motenj hranjenja. Več na: http://med.over.net/forum5/list.php?43

 • DNEVNI CENTER ZA DEKLETA IN ŽENSKE Z MH

Dnevni center je namenjen vsem ženskam na poti okrevanja od motenj hranjenja oziroma ženskam, ki se borite s hrano. Odprt je vsako sredo v mesecih julij in avgust 2012, med 11. in 17. uro ter vsak torek v mesecih september, oktober, november in december, med 12. in 18. uro. Od 11. in 14.30 ure je možnost priprave kosila in/ali le uživanje kosila. Od 14:30 ure poteka vnaprej pripravljena delavnica. Lahko pa le klepetate z osebo, se spočijete, poslušate glasbo, izmenjujete mnenja ali izkušnje z drugo osebo, brezplačno uporabljate internet … Prijave za kosilo in/ali delavnico so vnaprej potrebne. 

ZA VEČ INFORMACIJ ali PRIJAVE  na KATEROKOLI DEJAVNOST nam pišite na: zenska@svetovalnica.org ali pokličite na: 01 251 16 02