Arhiv novic s področja – nasilje nad ženskami

Biti ženska – 8. marec Mednarodni dan žensk

8. marec je mednarodni dan žensk, vseh žensk našega sveta. Ženske smo enakopravne, na papirju, a v praksi se pokaže, da še marsikje nismo enakovredne. Primeri tega se kar vrstijo in na nas ženskam je, da bijemo boj po svojih močeh za enakovrednost naprej. Ženska svetovalnica vas vabi na delavnico ob 8. marcu, dnevu žensk, z naslovom Biti ženska, ki bo v četrtek, 8.3. ob 16. uri v prostorih Ženske svetovalnice na Cesti v Mestni log 55 v Ljubljani. Prosimo … Več

Prispevek v TV dnevniku o zakonodaji za žrtve nasilja

Žrtve nasilja, zlasti žrtve nasilja v družini ali zalezovanja, imajo od 11.1.2015 pravico, da na enostaven način prenesejo že pridobljene pravice v katero koli državo članici EU. Ta nova pravila pomenijo, da so prepovedi približevanja, odredbe o zaščiti in odločbe o prepustitvi stanovanja v skupni rabi zdaj hitro in zlahka prepoznavne po vsej EU s preprosto potrditvijo. Na spodnjem naslovu, je v zadnjih minutah TV dnevnika, prispevek o novi zakonodaji in o splošnih informacijah o nasilju nad ženskami: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174315689 „Po ocenah … Več

Živimo v času, ko je poleg revščine, brezposelnosti in negotovosti obstoja, spolna determiniranost še vedno zelo močan dejavnik tveganja, za doživljanje nasilja. Ugotovitve nacionalne raziskave o nasilju v zasebni sferi in partnerskih odnosih, ki je prva tovrstna raziskava pri nas, so pokazale, da je vsaka druga ženska, od dopolnjenega 15. leta starosti, doživela eno od oblik nasilja. To je močan pokazatelj razmer v Sloveniji. Lahko trdimo, da je nasilje za slovenske moške najbolj razširjena oblika nacionalnega športa. Vendar ima šport … Več

Izjava za javnost Zveze za nenasilje o aktualnih prisilnih porokah

ZVEZA ZA NENASILJE DRUŠTVO KLJUČ – CENTER ZA BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI DRUŠTVO SOS TELEFON ZA ŽENSKE IN OTROKE – ŽRTVE NASILJA DRUŠTVO ZA NENASILNO KOMUNIKACIJO DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA Že dolgo vemo, da nasilje nad ženskami ni omejeno na neko geografsko območje, narodno ali versko skupino. In tudi za Slovenijo velja, da nasilje nad ženskami ni posebnost nekega kraja ali vasi, ampak je enakomerno porazdeljeno po lokalnih skupnostih po Sloveniji. To pa ne velja za pomoč ženskam, ki doživljajo … Več

STRIP PENTLJA

Strip Pentlja je STRIP za mlade o oblikah nasilja v družbi, namenjen srednješolski populaciji. Je način ozaveščanja mladih o nasilju nad ženskami in otroki ter o trgovini z ljudmi.  Je del preventivnega projekta »ZAPRISEGA O IZBIRI NENASILJA« in je komunikacijski medij, ki bo v letu 2011 začel spremljati preventivne delavnice po srednjih šolah, v izpeljavi ‘Zveze za nenasilje’. Skozi Strip želimo v enem od jeziku mladih spregovoriti o konkretnih oblikah nasilja. Mlade želimo spodbuditi k nenasilju, družbeni angažiranosti in socialni … Več