Arhiv novic s področja – nasilje nad ženskami

Vabilo na praktično delavnico: Toksični sram

Ženska svetovalnica vas vabi na praktično delavnico: Toksični sram

Toksični sram – se razlikuje od običajnega sramu po kvaliteti, moči in trajanju. Sram je čustvo, ki nam pomaga, da se držimo pravil družbe. Toksični sram je škodljiv.

Na tokratni delavnici se bomo posvetile Toksičnemu sramu, ga prepoznale in pridobile orodja, kako ga omejiti.

Kaj je toksični sram?

Kako nastane?

Kako ga prepoznati?

Kaj je spirala sramu?

Kako ga spremeniti v funkcionalno čustvo?

Na vprašanja bomo iz primerov prakse odgovorile v četrtek, 4.6.2015 ob 16.00 uri v prostorih Ženske svetovalnice v Murgle centru. Prijavite se do torka 2.6.2015 na tanja@svetovalnica.org

Živimo v času, ko je poleg revščine, brezposelnosti in negotovosti obstoja, spolna determiniranost še vedno zelo močan dejavnik tveganja, za doživljanje nasilja. Ugotovitve nacionalne raziskave o nasilju v zasebni sferi in partnerskih odnosih, ki je prva tovrstna raziskava pri nas, so pokazale, da je vsaka druga ženska, od dopolnjenega 15. leta starosti, doživela eno od oblik nasilja. To je močan pokazatelj razmer v Sloveniji. Lahko trdimo, da je nasilje za slovenske moške najbolj razširjena oblika nacionalnega športa.

Vendar ima šport drugačno konotacijo. Šport je aktivnost, ki v svojih prvinah nosi elemente tekmovalnosti, predanosti, poguma in tudi nasilnih ravnanj, ki pa ostajajo znotraj samega tekmovalnega procesa in se ne prenašajo na druga področja vsakdanjega življenja.

Izjava za javnost Zveze za nenasilje o aktualnih prisilnih porokah

ZVEZA ZA NENASILJE

DRUŠTVO KLJUČ – CENTER ZA BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI
DRUŠTVO SOS TELEFON ZA ŽENSKE IN OTROKE – ŽRTVE NASILJA
DRUŠTVO ZA NENASILNO KOMUNIKACIJO
DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA

Že dolgo vemo, da nasilje nad ženskami ni omejeno na neko geografsko območje, narodno ali versko skupino. In tudi za Slovenijo velja, da nasilje nad ženskami ni posebnost nekega kraja ali vasi, ampak je enakomerno porazdeljeno po lokalnih skupnostih po Sloveniji.

STRIP PENTLJA

Strip Pentlja je STRIP za mlade o oblikah nasilja v družbi, namenjen srednješolski populaciji. Je način ozaveščanja mladih o nasilju nad ženskami in otroki ter o trgovini z ljudmi.  Je del preventivnega projekta »ZAPRISEGA O IZBIRI NENASILJA« in je komunikacijski medij, ki bo v letu 2011 začel spremljati preventivne delavnice po srednjih šolah, v izpeljavi ‘Zveze za nenasilje’.

Skozi Strip želimo v enem od jeziku mladih spregovoriti o konkretnih oblikah nasilja. Mlade želimo spodbuditi k nenasilju, družbeni angažiranosti in socialni odgovornosti do sebe in do vrstnikov.

15 žensk za 15 let – POTUJOČA RAZSTAVA

Uspešnih 15 let delovanja Ženske svetovalnice smo obeležile s projektom ’15 žensk za 15 let’ v oktobru 2009. Projekt je  bil namenjen obeležitvi 15 let delovanja društva Ženska svetovalnica, vsem ženskam v stiski in ženskam nasploh. Vsem sodelujočim umetnicam, ki ste na svoj način ‘spregovorile’ o ženski problematiki danes ter slušalstvu in gledalstvu približale stiske žensk, žrtev nasilja in motenj hranjenja. Širši javnosti, posameznicam in posameznikom, da skupaj opozorimo na žensko problematiko danes, na stiske žensk ter možne izhode iz njih.