MOJA BOŠ – Prikrite oblike lastninjenja v odnosih

Društvo Ženska svetovalnica v boju proti nasilju nad ženskami ozavešča o nasilju v odnosih.

Ste se kdaj opazili, kako moški z lepimi besedami zapeljejo ženske v odnos, ki kasneje izrodi v nadzorovanje in zahteve po pozornosti? To je nasilje.

Nasilni moški zavajajo ženske z namenom, da se čustveno, fizično in/ali finančno okoriščajo z njimi. Najprej se predstavijo kot izjemno prijazni in pozorni, nato pa, ko spoznajo šibke točke ženske in ko mu ta zaupa, to zaupanje izkoristijo in zlorabijo za svoje interese.

Nasilni moški potvarjajo resničnost tako, da delajo stvari, ki jih kasneje zanikajo z namenom, da oslabijo ženski občutek za resničnost. Primer je lahko osamljena ženska, ki si dopisuje z neznanim moškim na spletu in se moški ne sestane z njo, dokler ne izve da ima ženska prihranke. Povzročitelj si izmisli zgodbo, kako ima oslabelo mamo, kateri želi finančno pomagati. Ženski predlaga, da mu posodi denar. Ženska kljub temu, da se glede predloga ne počuti dobro, mu zaradi občutke dolžnosti denar posodi, nakar moški izgine iz njenega življenja.

Ženske lahko zaradi družbenega, političnega in kulturnega pritiska idealizirajo nasilne moške tako, da najdejo opravičila za njegovo vedenje. Opravičila s katerimi ženske opravičujejo nasilnega moškega so: da je imel težko otroštvo, da ima stresno službo, da ga ljudje ne razumejo, da ga samo ona lahko res razume, podpre, ipd.

Molk. Ženske se zaradi strahu pred nasilnim izpadom vedejo tako kot želi povzročitelj nasilja z namenom, da ga ne vznemirijo. Pospravijo tako kot povzročitelj nasilja želi, oblečejo se tako kot je njemu všeč in ne povedo, kaj resnično čutijo v odnosu z povzročiteljem. To dela žensko še bolj nemočno in s tem se nasilje poglablja.

Domneve in prepričanja prispevajo k bivanju v megli v odnosih. Kulturna vzgoja deklic (žensk) je drugačna kot fantov (moških). Slednje se vzgaja v duhu tekmovalnosti, odločnosti, gospodovalnosti, medtem ko se deklice (ženske) vzgaja na način da morajo biti pridne, da morajo potrpeti, biti prijazne, mile, ustrežljive, da se morajo naučiti odpuščati povzročitelju nasilja in ostati z njim v odnosu.

Če želite podeliti izkušnje z nasiljem z namenom preseči stisko in sram ter odgovornost za nasilje pripisati tistemu, ki nasilje povzroča nas kontaktirajte na telefonsko številko 040 359 909 ali po elektronski pošti zenska@svetovalnica.org.

Oblike nasilja in kako jih prepoznati

Namen delavnice je boljše prepoznavanje nasilja, saj se izkazuje, da ljudje

RECI NE NASILJU – ZAUPANJE JE V ODNOSIH LAHKO TUDI ZLORABLJENO

Ob pomembni podpori sofinancerjev MOL, MDDSZEM in FIHO smo v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, Društvom Ključ –