Nasilje nad starejšimi je kršenje njihovih temeljnih človekovih pravic

Nasilje nad starejšimi je kršenje temeljnih človekovih pravic.

Poglejte si prispevek na spodnji povezavi:

Starejši so najbolj ranljivi za ekonomsko nasilje, kot je jemanje denarja in grožnje povezane s tem, izsiljevanja, prav tako doživljajo psihično nasilje, fizična nasilje in tudi spolno nasilje.

Ko pridejo starejše ženske nasilja v Žensko svetovalnico po pomoč, doživljajo nasilje že 30. do 40. let, ki se lahko podaljša v nasilje nad babicami od katerih se zahteva, da prevzamejo vso gospodinjstvo in verovanje ter nego vnukov in vnukinj. Ker se babice bojijo, da če ne bodo sprejele vseh obveznosti in zadolžitev nase, da jih bodo izključili iz življenj vnukov in vnukinj.

Vedno več družin živi skupaj zaradi neugodnih ekonomskih razmer, zato ti mladi živijo od pokojnin starejših. Tako nekateri otroci vidijo starejše kot sredstvo za izkoriščanje.

Vidimo tudi, da sinovi ostajajo sami z mamami, nekateri so razvezani, nimajo stika z otroki, lahko imajo težave z alkoholom so nezaposleni in težje zaposljivi zaradi alkoholizma, zato mame skrbijo za na njih. Če pa mama želi, da sin za kaj poskrbi, pa se navadno konča z izbruhom nasilja.