#NisiSama|Tudi v Ljubljani razkrito spolno nadlegovanje mlade igralke

“Me too” Gibanje #MeToo (Jaz tudi) z različnimi sorodnimi imeni je družbeno gibanje proti spolni zlorabi in spolnemu nadlegovanju. Izraz “Jaz tudi” je v tem kontekstu leta 2006 na Myspace prvotno uporabila preživela aktivistka zoper spolno nadlegovanje Tarana Burke. Podobno, kot druga gibanja za socialno pravičnost in opolnomočenje, temelji “Me too” na prekinitvi tišine in opolnomočenju žensk z empatijo in solidarnostjo, zlasti mladih in ranljivih, da svojo moč izrazijo z demonstracijami in jasno pokažejo, koliko žensk je preživelo spolni napad … Več

“svetovni dan otroka”

Po priporočilih Organizacije združenih narodov se na prvi ponedeljek v oktobru praznuje Svetovni dan otroka. Varovanje koristi otroka je eno temeljnih načel Konvencije o otrokovih pravicah, pri čemer njen 3. člen določa naslednje: Pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, bodisi da jih vodijo državne bodisi zasebne ustanove za socialno varstvo, sodišča, upravni organi ali zakonodajna telesa, morajo biti otrokove koristi glavno vodilo. Jan in Jana gresta na sodišče Ob  svetovnem dnevu otroka je Vrhovno sodišče izdalo dve publikaciji, namenjeni … Več