8. MAREC – MEDNARODNI DAN ŽENSK

8. marec je dan, ki ga praznujemo vse ženske in je dan, ki nas spomni, da se moramo še naprej vsakodnevno boriti proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Podatki kažejo, da vsaka druga ženska v svojem življenju doživi nasilje, kar razbije mit, da nasilje trpijo ženske iz nižjega sloja.

Danes je dan, ko se vprašamo kako lahko tudi sami prispevamo k ničelni toleranci družbe do nasilja?

Zagotovo je korak v tej smeri, da se opredelimo proti vsem oblikam in vrstam nasilja ter se senzibiliziramo za prepoznavanje nasilja okoli nas. Oblike pomoči, ki jih nudi Društvo Ženska svetovalnica so individualno svetovanje, skupinsko svetovanje, pomoč in priprava pri prijavi nasilja ter umik v Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja. Dosegljivi smo 24 ur na dan, vse dni v letu na številki 031 233 211.

Policija je dolžna zaščititi varnost, zato je klic pri akutnem nasilju na 113 nujen.

Ko gre za otroke, žrtve nasilje je prijava na CSD in/ali nevladne organizacije nujno potrebna. K družbi brez nasilja lahko prispeva vsak/a posameznik/ica tudi tako, da poda anonimno prijavo na številko 080 1200 ko prepozna nasilje nad ženskami ali sumi, da gre za nasilje v družini.

Zelo pomembno je, da ženska, žrtev nasilja dobi informacijo, da ni sama kriva za nasilje, ker je za nasilje vedno odgovoren tisti, ki nasilje povzroča ter da za nasilje ni opravičila.

Še nekaj iz zgodovine..

Prve Slovenke, ki so izstopile iz anonimnosti ter borile za uveljavljanje pravic žensk:

Alma Karlin (1889-1950), nemško–slovenska pisateljica, poliglotka in raziskovalka eksotičnih tujih svetov.
Dana Kobler (1891-1929), prva koncertna pianistka.
Eleonora Jenko Groyer (1879-1959), prva slovenska zdravnica.
Elvira Dolinar (1870–1961), učiteljica, publicistka in ena prvih feminističnih avtoric, ki je s svojim pisanjem večala možnosti žensk za javno delovanje.
Jula Molnar (1891–1967), podjetnica, ki je na Bledu zgradila hotel.
Kristina Gorišek Novaković (1906-1996), prva Slovenka, Jugoslovanka in prva ženska na Balkanu, ki je samostojno poletela z letalom.
Pia Mlakar (1908–2000), sodobna plesalka, ustvarjalka, pedagoginja in ženska velike energija plesne dvojice Mlakar.

Vsaka je dragocena na svoj edinstven način!

8. marec- dan žensk

Delavnica – Pravice žensk

Svobodno odločanje o rojstvu otrok je v Sloveniji ustavno zagotovljena pravica in vloga države

DONIRAJTE DEL DOHODNINE DRUŠTVU ŽENSKA SVETOVALNICA

Spoštovane/ spoštovani!

Bodite dobrodelni

Tudi v letošnjem letu smo v društvu izdale osveščevalno in informativno gradivo ob Mednarodnih

Mednarodni dan za enakost žensk, 8. marec

8. marec ni samo dan žena ampak pooseblja boj za enakost žensk.

MEDNARODNI DNEVI BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI, 25.11.2018 – 10.12.2018

Društvo Ženska svetovalnica je tudi letos izdala osveščevalno gradivo ob Mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad žen

Ženska svetovalnica za boj proti nasilju nad ženskami

V prostorih Ženske svetovalnice vam pomagamo prepoznati nasilje in vas podpiramo pri vaši odločitvi, da

O splavu odločamo ženske, ne politika

Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.

Čestitke ob Mednarodnem dnevu žensk!

8. marec je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne

Vsaka 5. ženska je bolj varna tukaj kot doma

Nasilje nad ženskami je družben problem, ki pridobiva nove razsežnosti v spletnem prostoru, kjer se stare oblike po

Biti ženska – 8. marec Mednarodni dan žensk