NAPOVEDNIK- 16 DNI AKCIJ PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI 25.11. – 10.12. 2015

16.11.2015 LJUBLJANA 17.00 Četrtni mladinski center, Zaloška 220 (Knjižnica Zalog) Delavnica za Mlade zmaje »Nasilje v medosebnih odnosih« Izvajalka: Katja Matko (Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja) Organizira: Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja Info: drustvo-sos@drustvo-sos.si

17.11. 2015 SEŽANA 10.00 Kosovelov dom v Sežani Okrogla miza »Nasilje nad ženskami in aktualne spremembe zakonodaje« Sodelujejo: Jana Peršič (Krizni center za ženske žrtve nasilja Piran), Jadranka Černjulj (Sigurna kuća Istra), Tatjana Tomičić (Goap, Centro antiviolenza Trst) Organizira: KC za žrtve nasilja Piran, Regijska varna hiša Kras, KC za otroke in mladostnike Koper, Marelična hiša, regijska koordinatorica za preprečevanja nasilja pri CSD Koper, Društvo za nenasilno komunikacijo, enota Koper Info: vhkras@gmail.com in 05 620 24 42 19.11. 2015

V EVROPSKI UNIJI JE VSAKA TRETJA ŽENSKA ŽRTEV SPOLNEGA IN FIZIČNEGA NASILJA

Raziskava je pokazala, da je vsaka tretja ženska po 15. letu starosti doživela fizično in/ali spolno nasilje, skoraj vsaka četrta pa je bila žrtev nasilja s strani partnerja. Raziskava prav tako kaže, da bi morali oblikovalci politik priznati obseg nasilja nad ženskami in zagotoviti, da bi odziv v praksi in ne le na papirju izpolnili potrebe in pravice vseh žrtev nasilja nad ženskami.
Agencija Evropske unije za temeljne pravice (FRA) je v poročilu predstavila rezultate doslej največje svetovne raziskave o nasilju nad ženskami, ki razkriva obseg njihove zlorabe doma, v službi, javnosti in na spletu. V poročilu je prikazana široka razširjenost nasilja nad odraslimi ženskami, poleg tega pa so podrobno opisani tudi primeri fizičnega in spolnega nasilja, ki so ga ženske doživele v otroštvu.

Prispevek v TV dnevniku o novi zakonodaji za žrtve nasilja

Žrtve nasilja, zlasti žrtve nasilja v družini ali zalezovanja, imajo od 11.1.2015 pravico, da na enostaven način prenesejo že pridobljene pravice v katero koli državo članici EU. Ta nova pravila pomenijo, da so prepovedi približevanja, odredbe o zaščiti in odločbe o prepustitvi stanovanja v skupni rabi zdaj hitro in zlahka prepoznavne po vsej EU s preprosto potrditvijo.

Na spodnjem naslovu, je v zadnjih minutah TV dnevnika, prispevek o novi zakonodaji in o splošnih informacijah o nasilju nad ženskami:

„Po ocenah je v EU vsaka tretja ženska na neki točki svojega življenja soočena z nasiljem in na žalost je povzročitelj tega fizičnega nasilja najpogosteje nekdo od bližnjih, na primer partner.“

RADIO TRST A – 25. 11. 2014

Torkovo radijsko druženje, ki ga je vodil Mitja Tretjak, je bilo kot običajno polno novic in razmišljanj, ki so bila vezana na družbeno-politična vprašanja. Velik del torkovega Studia D so posvetili pomembnemu mednarodnemu dnevu, ki ga od leta 1999 obeležujemo 25. novembra. Svetovna javnost je na ta dan še posebej pozorna na pojav nasilja nad ženskami, ki na svetovnem merilu nikakor ne pojenja. Katera so še nerešena vprašanja in kako velike so luknje v zakonodaji je povedala Tanja Šket, strokovna delavka pri Društvu Ženska svetovalnica.

Konferenca Ženske 20 let po Pekingu

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga. Anja Mrak Kopač je obljubila, da bodo najkasneje naslednji mesec ratificirali Istanbulsko konvecijo – konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Istanbulska konvencija je evropska pogodba, ki postavlja minimalne standarde na področju preventive, zaščite, pregona in storitev ter državam pogodbenicam nalaga, da vzpostavijo in vzdržujejo krizne telefone, varne hiše, zdravstvene storitve, pravne pomoči, svetovanja in vse kar je potrebno za pomoč ženskam, žrtvam nasilja.

Na spodnji povezavi si lahko odgledate posnetke prispevkov uvodničark ter govork panela Ženske v Sloveniji med zakonom in prakso ter panela Ženske v Evropi: