15. Festival prostovoljstva

Če se želite o težavah nasilja v družini in motenj hranjenja pogovoriti, pokličite Žensko svetovalnico na 01-251 1 602 ali nam pišite na zenska@svetovalnica.org.
DSCI3994
Kot vsako leto, se je Ženska svetovalnica tudi letos prestavila na 15. Festivalu. Na Prešernovem trgu je bilo živahno in razgibano ob predstavitvi Na stojnici smo predstavile programe pomoči za ženske, žrtve nasilja ter program motenj hranjenja. Nasilje v družini je najpogostejši vzrok za psihične in fizične poškodbe žensk vseh starosti, etičnih pripadnosti in poklicev. Motnje hranjenja neredko spremljajo nasilje bodisi akutno ali preživeto v otroštvu in mladostništvu. Podelile smo letake in ozaveščale ljudi predvsem o tem kako izstopiti iz začaranega kroga nasilja in motenj hranjenja.

DSCI3999

6. maj – MEDNARODNI DAN BREZ DIETE

V Društvu Ženska svetovalnica sedaj že tradicionalno obeležujemo Mednarodni dan brez diete, ki se je začel 1992 z Angležinjo Mary Evans, ki je tudi sama okrevala od anoreksije ter napisala knjigo ”Lahko imate postavo tudi – brez diete”.
Evansova pravi, da je Dan brez diete nastal na podlagi dveh dogodkov, ki sta jo izjemno pretresla. Kot prvega omenja TV oddajo, ki je prikazovala žensko z operativno zmanjšanim želodcem, ki je imela za seboj že tri operacije počenega želodca. Dodatno jo je pretresla vest o samomoru 15-letne deklice, ki se je ob konfekcijski številki 34 doživljala kot zelo debelo. Oba dogodka sta jo napeljala k odločitvi, da se želi boriti in zaustaviti neznosno norost okoli suhosti, zato je medijem poslala sporočilo Debele ženske udarijo nazaj. V njem je spregovorila o konceptu življenja brez diet in sprejemanju svoje postave. Na nacionalni angleški televiziji je intervjuvanka izustila: ”Ne pozabite proslaviti Dneva brez diete,” ter tako začrtala organizacijo 1. dogodka v Hyde Parku, v Londonu. Od leta 1993 dalje ta dan praznujejo tako v Rusiji, ZDA, Avstraliji in Angliji kot tudi drugod po svetu.

8. MAREC – MEDNARODNI DAN ŽENSK

8. marec je dan, ki ga praznujemo vse ženske in je dan, ki nas spomni, da se moramo še naprej vsakodnevno boriti proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Podatki kažejo, da vsaka druga ženska v svojem življenju doživi nasilje, kar razbije mit, da nasilje trpijo ženske iz nižjega sloja.

Danes je dan, ko se vprašamo kako lahko tudi sami prispevamo k ničelni toleranci družbe do nasilja?

Zagotovo je korak v tej smeri, da se opredelimo proti vsem oblikam in vrstam nasilja ter se senzibiliziramo za prepoznavanje nasilja okoli nas. Oblike pomoči, ki jih nudi Društvo Ženska svetovalnica so individualno svetovanje, skupinsko svetovanje, pomoč in priprava pri prijavi nasilja ter umik v Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja. Dosegljivi smo 24 ur na dan, vse dni v letu na številki 031 233 211.

UTRINKI IZ AKCIJE OB MENDARODNIH DNEVIH BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI

V soboto, dne 23.11.2013, smo izvedli informativno osveščevalno akcijo ob Mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami, ki se pričnejo z dnem 25.11.2013 ter zaključijo s Svetovnim dnevom človekovih pravic, ki bo 10.12.2013.

Akcijo je podprla varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta NUSSDORFER, kot osrednja ambasadorka EKIPE ZA NENASILJE Društva Ženska svetovalnica. Častni gostje akcije, ki sta jih sprejeli varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta NUSSDORFER in predsednica društva Lucija UŽMAH, so bili predsednik Republike Slovenije g. Borut PAHOR, župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran JANKOVIĆ in predsednik Socialne zbornice Slovenije g. Nace KOVAČ.

 IMG_5968

DSC_9573

OBVESTILO O HUMANITARNI AKCIJI OB MEDNARODNIH DNEVIH BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI

Društvo Ženska svetovalnica, kot vsa leta delovanja doslej, pripravlja akcijo ob Mednarodnih dnevih boja proti
nasilju nad ženskami, ki se zaključijo s Svetovnim dnevom za človekove pravice. V lanski akciji
smo zasnovali ‘ekipo za nenasilje’, ki so jo takrat sestavljali vidni slovenski športniki.
Letos načrtujemo zasledovati rdečo nit simbolične ekipe, ki pa bo za razliko od predhodnega leta
sestavljena iz oseb, ki ženskam in otrokom, žrtvam nasilja, pomembno pomagajo v njihovi stiski.
»Ekipo za nenasilje« sestavljajo varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta NUSSDORFER, vodilna
humanitarka in zagovornica nenasilja, g. Feliks STREHAR, pomočnik policije PP Moste, ga.
Jasna BLAHA, zdravnica splošne medicine, ga. Maja MIKLIČ, specialistka družinske medicine,
ga. Maja KOKALJ, reševalka, in g. Peter NAPOTNIK, reševalec.
Družba EUROPLAKAT d.o.o., s posluhom za družbeno odgovornost ter občutkom za pomoč
ranljivim skupinam, nam je zagotovila 50 brezplačnih plakatnih mest na območju Ljubljane, ki
bodo širšo lokalno skupnost od dne 19.11.2013 do dne 03.12.2013 obveščali o mednarodnih dnevih
boja zoper nasilje nad ženskami, pri pripravi in izvedbi akcije pa so nam pomagali tudi naslednji
zagovorniki nenasilja in projektni partnerji: fotograf in oblikovalec Črt SLAVEC, ODVETNIŠKA
ZBORNICA SLOVENIJE ter družbe AVANT CAR d.o.o., PACIENT d.o.o. in PETROL d.d.
Osrednji dogodek v naši organizaciji se bo odvijal dne 23.11.2013 v City Park-u v LjubljanLjubljani med
1100 in 1700 uro.
Še nekaj pomembnih podatkov:
 DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA je strokovna, humanitarna in nepridobitna
organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva oziroma
psihosocialne pomoči in samopomoči žensk, ki so žrtve nasilja ali imajo motnje hranjenja.
Borimo se proti vsem oblikam diskriminacije ter drugim pojavnim oblikam kršitev človekovih
pravic in dostojanstva, posebej pa se zavzemamo za pravice žensk in otrok. Društvo je bilo
ustanovljeno oktobra leta 1994. Dne 30.05.2001 smo pridobile status društva v javnem
interesu na področju socialnega varstva ter dne 07.10.2004 tudi status humanitarne
organizacijedelovanje nam omogočata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pod okriljem društva delujejo trije programi: program Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja, omogoča ženskam in njihovim otrokom takojšen umik iz grozečega okolja v primeru akutnega nasilja in psihosocialno obravnavo, spremstvo ter zagovorništvo, ter deluje 24 dni na dan, vse dni v letu, od leta 2005 dalje, kot prvi v Sloveniji, in pa programa Psihosocialna pomoč ženskam, žrtvam nasilja in Pomoč pri motnjah hranjenja, ki zagotavljata informiranje, psihosocialno individualno in skupinsko svetovanje, tako ženskam kot njihovim svojcem, dežurni telefon, zagovorništvo, informacije o pristojnostih javnih služb in pomoč pri organizaciji skupin za samopomoč.
 O akciji dne 23.11.2013 – v City Parku v Ljubljani (BTC) bomo med 11:00 in 17:00 uro na dveh stojnicah skupaj s predstavniki in predstavnicami policije in zdravstvenih ustanov, kot ostalimi osebami, ki pomagajo ženskam in otrokom, žrtvam nasilja, vabljenim gostom (mediji, Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, Mestna občina Ljubljana, sorodne nevladne organizacije, druga zainteresirana javnost) ter naključnim obiskovalcem delili osveščevalno informativne letake, gostje in obiskovalci pa se bodo simbolično včlanili v ‘Ekipo za nenasilje’ (v lanski akciji dne 24.11.2012 se je v ekipo s podpisom v knjigo ekipe včlanilo preko 900 oseb),
 o akciji splošno – Organizacija združenih narodov je 25. november proglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Prva kampanja je potekala leta 1991, že leta 1997 pa so v njej sodelovale ženske nevladne organizacije v več kot 120 državah po svetu. 16 dni akcij se začne s 25. novembrom, Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.