V EVROPSKI UNIJI JE VSAKA TRETJA ŽENSKA ŽRTEV SPOLNEGA IN FIZIČNEGA NASILJA

Raziskava je pokazala, da je vsaka tretja ženska po 15. letu starosti doživela fizično in/ali spolno nasilje, skoraj vsaka četrta pa je bila žrtev nasilja s strani partnerja. Raziskava prav tako kaže, da bi morali oblikovalci politik priznati obseg nasilja nad ženskami in zagotoviti, da bi odziv v praksi in ne le na papirju izpolnili potrebe in pravice vseh žrtev nasilja nad ženskami.
Agencija Evropske unije za temeljne pravice (FRA) je v poročilu predstavila rezultate doslej največje svetovne raziskave o nasilju nad ženskami, ki razkriva obseg njihove zlorabe doma, v službi, javnosti in na spletu. V poročilu je prikazana široka razširjenost nasilja nad odraslimi ženskami, poleg tega pa so podrobno opisani tudi primeri fizičnega in spolnega nasilja, ki so ga ženske doživele v otroštvu.

Prispevek v TV dnevniku o novi zakonodaji za žrtve nasilja

Žrtve nasilja, zlasti žrtve nasilja v družini ali zalezovanja, imajo od 11.1.2015 pravico, da na enostaven način prenesejo že pridobljene pravice v katero koli državo članici EU. Ta nova pravila pomenijo, da so prepovedi približevanja, odredbe o zaščiti in odločbe o prepustitvi stanovanja v skupni rabi zdaj hitro in zlahka prepoznavne po vsej EU s preprosto potrditvijo.

Na spodnjem naslovu, je v zadnjih minutah TV dnevnika, prispevek o novi zakonodaji in o splošnih informacijah o nasilju nad ženskami:

„Po ocenah je v EU vsaka tretja ženska na neki točki svojega življenja soočena z nasiljem in na žalost je povzročitelj tega fizičnega nasilja najpogosteje nekdo od bližnjih, na primer partner.“

RADIO TRST A – 25. 11. 2014

Torkovo radijsko druženje, ki ga je vodil Mitja Tretjak, je bilo kot običajno polno novic in razmišljanj, ki so bila vezana na družbeno-politična vprašanja. Velik del torkovega Studia D so posvetili pomembnemu mednarodnemu dnevu, ki ga od leta 1999 obeležujemo 25. novembra. Svetovna javnost je na ta dan še posebej pozorna na pojav nasilja nad ženskami, ki na svetovnem merilu nikakor ne pojenja. Katera so še nerešena vprašanja in kako velike so luknje v zakonodaji je povedala Tanja Šket, strokovna delavka pri Društvu Ženska svetovalnica.

Konferenca Ženske 20 let po Pekingu

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga. Anja Mrak Kopač je obljubila, da bodo najkasneje naslednji mesec ratificirali Istanbulsko konvecijo - konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Istanbulska konvencija je evropska pogodba, ki postavlja minimalne standarde na področju preventive, zaščite, pregona in storitev ter državam pogodbenicam nalaga, da vzpostavijo in vzdržujejo krizne telefone, varne hiše, zdravstvene storitve, pravne pomoči, svetovanja in vse kar je potrebno za pomoč ženskam, žrtvam nasilja.

Na spodnji povezavi si lahko odgledate posnetke prispevkov uvodničark ter govork panela Ženske v Sloveniji med zakonom in prakso ter panela Ženske v Evropi:

TEDEN MOBILNOSTI V KOPRU

Na lep sončen dan, natančneje v četrtek 18.9.2014, se je Ženska svetovalnica predstavila mimoidočim v Kopru v sklopu Tedna mobilnosti. Pogovori so bili namenjeni ozaveščanju in preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki ter motnjami hranjenja.

DSCI0088

Udeleženci so povedali, da nasilja v njihovi okolici ni, ter da ne poznajo nikogar, ki se mu to dogaja. Potem takem smo se vprašali: “Kje so vse pretepene in zlorabljenje ženske?” Po nacionalni raziskavi je vsaka druga ženska žrtev psihičnega nasilja, vsaka četrta pretepena in vsaka sedma posiljena v svojem življenju. Razmišljujoča udeleženka je odgovorila, da so verjetno doma, za štirimi zidovi. Raziskava je pokazala, da je največ nasilja, tudi spolnega v zakonih in izvenzakonskih skupnostih.