VSAKA TRETJA ŽENSKA JE ŽRTVE SPOLNEGA IN FIZIČNEGA NASILJA V EU – FRA

Raziskava je pokazala, da je vsaka tretja ženska po 15. letu starosti doživela fizično in/ali spolno nasilje, skoraj vsaka četrta pa je bila žrtev nasilja s strani partnerja. Raziskava prav tako kaže, da bi morali oblikovalci politik priznati obseg nasilja nad ženskami in zagotoviti, da bi odziv v praksi in ne le na papirju izpolnili potrebe in pravice vseh žrtev nasilja nad ženskami.
Agencija Evropske unije za temeljne pravice (FRA) je v poročilu predstavila rezultate doslej največje svetovne raziskave o nasilju nad ženskami, ki razkriva obseg njihove zlorabe doma, v službi, javnosti in na spletu. V poročilu je prikazana široka razširjenost nasilja nad odraslimi ženskami, poleg tega pa so podrobno opisani tudi primeri fizičnega in spolnega nasilja, ki so ga ženske doživele v otroštvu.

Prispevek v TV dnevniku o novi zakonodaji za žrtve nasilja

Žrtve nasilja, zlasti žrtve nasilja v družini ali zalezovanja, imajo od 11.1.2015 pravico, da na enostaven način prenesejo že pridobljene pravice v katero koli državo članici EU. Ta nova pravila pomenijo, da so prepovedi približevanja, odredbe o zaščiti in odločbe o prepustitvi stanovanja v skupni rabi zdaj hitro in zlahka prepoznavne po vsej EU s preprosto potrditvijo.

Na spodnjem naslovu, je v zadnjih minutah TV dnevnika, prispevek o novi zakonodaji in o splošnih informacijah o nasilju nad ženskami:

„Po ocenah je v EU vsaka tretja ženska na neki točki svojega življenja soočena z nasiljem in na žalost je povzročitelj tega fizičnega nasilja najpogosteje nekdo od bližnjih, na primer partner.“

Vabilo na praktično delavnico: Življenjski scenarij

Ženska svetovalnica vas vabi na praktično delavnico z naslovom Življenjski scenarij.

Pod vplivom staršev in pomembnih drugih, otroci formirajo scenarij, tako imenovani skript prepovedi in zapovedi, na podlagi katerega si ustvarijo življenje.

Otroci se učijo na podlagi sporočil, ki jih dobijo iz okolja ter na podlagi opazovanja. Če so bila sporočila napačna ali zastarela ter okolje nespodbudno za otrokov razvoj je lahko posledično veliko napačnih odločitev, ki jih otrok sprejme o sebi, drugih in svetu, ki še danes kreirajo vaše življenje, saj se o temeljnih prepričanji kdo smo, kakšni so drugi ter kakšen je svet ne sprašujemo, če nismo izzvani ali se škodljivi scenariji ponavljajo.

RADIO TRST A – 25. 11. 2014

Torkovo radijsko druženje, ki ga je vodil Mitja Tretjak, je bilo kot običajno polno novic in razmišljanj, ki so bila vezana na družbeno-politična vprašanja. Velik del torkovega Studia D so posvetili pomembnemu mednarodnemu dnevu, ki ga od leta 1999 obeležujemo 25. novembra. Svetovna javnost je na ta dan še posebej pozorna na pojav nasilja nad ženskami, ki na svetovnem merilu nikakor ne pojenja. Katera so še nerešena vprašanja in kako velike so luknje v zakonodaji je povedala Tanja Šket, strokovna delavka pri Društvu Ženska svetovalnica.

FEMINISTIČNI MANIFEST 2014

Četrte Svetovne konference OZN o ženskah v Pekingu 1995 sta se iz Slovenije udležili vladna delegacija in delegacija žensk iz nevladnih organizacij. 20 let po Pekingu ugotavljamo, da večina sprejetih zavez
nikjer na svetu ni bila v celoti uresničena, niti nismo dočakali 5. konference.