RADIO TRST A – 25. 11. 2014

Torkovo radijsko druženje, ki ga je vodil Mitja Tretjak, je bilo kot običajno polno novic in razmišljanj, ki so bila vezana na družbeno-politična vprašanja. Velik del torkovega Studia D so posvetili pomembnemu mednarodnemu dnevu, ki ga od leta 1999 obeležujemo 25. novembra. Svetovna javnost je na ta dan še posebej pozorna na pojav nasilja nad ženskami, ki na svetovnem merilu nikakor ne pojenja. Katera so še nerešena vprašanja in kako velike so luknje v zakonodaji je povedala Tanja Šket, strokovna delavka pri Društvu Ženska svetovalnica.

Osamljenost ali samota?

Prihod praznikov nemalokrat prinese s seboj stiske oseb, ki se ne morejo prepoznati v oglasih, kjer nasmejane družine sedejo za polno dobrot. Življenje ima svoje zakonitosti, ki pa so mnogokrat v neskladju s tem, kar nam ponujajo oglasi in kultura, kot edino pravo.

Da bi se pred prazniki povezale in si ponudile resnične zgodbe, vas vabim na delavnico Osamljenost ali samota, kjer vam nudimo varen prostor, za podelitev vaših strahov in morda se stke kakšno prijateljstvo, ki vam bo pomagalo prekiniti izolacijo v tem času.

Delavnica bo v četrtek 11.12.2014 od 16.00 do 18.00 ure v Murgle centru.

FEMINISTIČNI MANIFEST 2014

Četrte Svetovne konference OZN o ženskah v Pekingu 1995 sta se iz Slovenije udležili vladna delegacija in delegacija žensk iz nevladnih organizacij. 20 let po Pekingu ugotavljamo, da večina sprejetih zavez
nikjer na svetu ni bila v celoti uresničena, niti nismo dočakali 5. konference.

NAPOVEDNIK – 16 DNI AKCIJ PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI 25. 11. – 10. 12. 2014

NAPOVEDNIK
16 DNI AKCIJ PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI
25. 11. – 10. 12. 2014

Ljubljana

Predstavitev kampanje »Za življenja gre!«Kampanja ozaveščanja javnosti o problematiki nasilja, bo potekala od 25. novembra dalje. Kje: Cankarjev dom, dvorana Lili Novy Organizira: Zavod Emma – Center za pomoč žrtvam nasilja Info: zavod.emma@siol.net, katja.godesa@luna.si18. 11. 2014 od 9.00 – 12.00

Maribor

Delavnica Nasilje

Kje: Andragoški zavod Maribor – program PUM
Organizira in izvaja: Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor in Materinski dom
Maribor
Info: info@materinski-dom.si in info@svetovalnica-mb.si
20. 11. 2014 ob 17.00

Konferenca Ženske 20 let po Pekingu

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga. Anja Mrak Kopač je obljubila, da bodo najkasneje naslednji mesec ratificirali Istanbulsko konvecijo - konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Istanbulska konvencija je evropska pogodba, ki postavlja minimalne standarde na področju preventive, zaščite, pregona in storitev ter državam pogodbenicam nalaga, da vzpostavijo in vzdržujejo krizne telefone, varne hiše, zdravstvene storitve, pravne pomoči, svetovanja in vse kar je potrebno za pomoč ženskam, žrtvam nasilja.

Na spodnji povezavi si lahko odgledate posnetke prispevkov uvodničark ter govork panela Ženske v Sloveniji med zakonom in prakso ter panela Ženske v Evropi: