Krepitev vloge zdravstvenega sistema pri obravnavi nasilja proti ženskam in deklicam

Svetovna zdravstvena skupščina, odločevalsko telo Svetovne zdravstvene organizacije, je na svoji 67. seji, 24. maja 2014, sprejela resolucijo z naslovom Krepitev vloge zdravstvenega sistema pri obravnavi nasilja, posebej proti ženskam in deklicam in proti otrokom. Svetovna zdravstvena skupščina v resoluciji poudarja, da nasilje v vseh državah sveta predstavlja enega od temeljnih izzivov na področju javnega zdravja. Svetovni zdravstveni organizaciji nalaga, da pripravi prvi globalni akcijski načrt za krepitev vloge zdravstvenega sistema pri obravnavi nasilja, posebej nasilja nad ženskami in deklicami in nasilja nad otroki. Države članice poziva, da vsem ljudem, ki doživijo nasilje, zagotovijo pravočasen in učinkovit dostop do zdravstvenih storitev ter dostop, ki si ga ljudje lahko privoščijo.

Resolucija izraža skrb zaradi nasilja, ki ima zdravstvene posledice, ki vključujejo smrt, hendikepiranost in telesne poškodbe, vpliva na duševno zdravje, ima posledice za spolno in reproduktivno zdravje in družbene posledice. Priznava, da zdravstveni sistemi problema nasilja ne obravnavajo primerno in obenem potrjuje vlogo zdravstvenega sistema pri preprečevanju, odgovarjanju na in zagovarjanju posredovanja proti družbeni sprejemljivosti in strpnosti do nasilja.

Več na spodnji povezavi:

Oblike nasilja in kako jih prepoznati

Namen delavnice je boljše prepoznavanje nasilja, saj se izkazuje, da ljudje

Tudi v letošnjem letu smo v društvu izdale osveščevalno in informativno gradivo ob Mednarodnih

Informacije za žrtve nasilja – obdobje karantene je obdobje povečanega nasilja v družini

Program Psihosocialna pomoč ženskam, žrtvam nasilja, v času trajanja krize zar

Otvoritev likovne razstave ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju 25.11.2019

Razstava z naslovom Moje notranje doživljanje nasilja je izraz uporabnic Ženske svetovalnice i

MOJE NOTRANJE DOŽIVLJANJE NASILJA

V času Mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami bo v Ženski svetovalnici likovna ra

MEDNARODNI DNEVI BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI, 25.11.2018 – 10.12.2018

Društvo Ženska svetovalnica je tudi letos izdala osveščevalno gradivo ob Mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad žen